Şirketiniz için Wi-Fi Çözümü Ubiquiti UniFi

Söz konusu ister büyük ister küçük çaplı bir şirket olsun, hiç şüphesiz internet problemi daimidir. ‘İnternet iyi çekmiyor!’ feryatları için Ubiquiti UniFi...

Yayınlanma:
Şirketiniz için Wi-Fi Çözümü Ubiquiti UniFi

Söz konusu ister büyük ister küçük çaplı bir şirket olsun, hiç şüphesiz internet problemi daimidir. Peki, ‘internet iyi çekmiyor!’ feryatlarını nasıl yok edebiliriz? Şu bir gerçek ki, bu feryatları yok etmek öyle kolay değil. Önce bunun bir altını çizelim. Ancak işinizi hafifletecek ve internetinizin ‘gayet iyi çekmesini’ sağlayacak ipuçları verebiliriz. Ev ve iş yerlerin vazgeçilmez internet çözümü, access point dediğim cihazlar, günümüzün can kurtaranları adeta. İş yerinizin belirli noktalarına yerleştireceğiniz

Ubiquiti UniFi access point’ler ile her köşeden internet erişimine kesintisiz bir şekilde ulaşabilirsiniz.

unifi_5

Nasıl? Biz PfSense gibi bir açık kaynak kodlu sunucu kullanıyoruz. İsterseniz ücretli Untangle gibi yazılımları da tercih edebilirsiniz. Sunucudan switch’lere tek bir ağ kablosu ile interneti taşıyoruz. Sonrasında, switch’lerden istediğiniz kadar Ubiquiti UniFi’ye kablo çekebilirsiniz. Böylece kablolu olan internetinizi tüm ofisinize (hatta evinize, plazaya, okula, üniversiteye, ya da nereye isterseniz) kablosuz internet çözümü sağlamış olursunuz.

Normal modemden ne farkı var? Bir modem sadece küçük 2-3 oda için yardımcı olabilir size. Ancak işyerleri için anten mesafesi yeterli olsa dahi (ki yetmeyeceği kesin), bir modem ile şirket için güç kapasitesi bir yeterli olmayacaktır. Bu bir gerçek. Ayrıca yönetim panelleri ile daha profesyonel çözümler arıyorsanız, mutlaka Ubiquiti UniFi gibi bir çözüme başvurmalısınız. Her cihazı tek panelden kontrol edin! UniFi Controller uygulaması ile, onlarca cihazınız olsada, hepsini aynı anda yönetebilirsiniz. Bu uygulama Windows ve Mac cihazlarla uyumlu olmakla birlikte, akıllı telefonlar için de özel sürümü mevcut.

unifi_2

Birden fazla WLAN kurabilirsiniz! İster misafirler için ayrı, ister departmanlarınız için ayrı WLAN kurup ayrı ayrı SSID’ler verebilir, her birine belirli hız limitleri belirleyebilirsiniz. Çalışanlar için limitsiz (unlimited) seçeneğini kullanırken, misafirler için internet limitlerini sınırlayabilirsiniz. Kablosuz ağ sistemi! Cihazlarınızı belirli mesafeler arasına yerleştirirseniz, her bir cihaz birbirine kablosuz şekilde internet aktarımı yaparak daha uzun mesafelere ağınızı uzatabilirsiniz. Cihazları engelleyebilirsiniz! MAC numaralarından tespit ettiğiniz cihazları engelleyebilirsiniz (blocking). O cihaz, engeli aşamaz. Çünkü ağı hiç göremez dahi. Tamamen engellenmiş olur.

unifi_3

Server odası ile kuvvetli çözüm! Gayet düzenli bir sunucu (Server) odası ile daha kuvvetli çözümler elde edebilirsiniz. Odadan şirketinizin belirli noktalarına kablolar çekerek tüm köşelere internet ağınızı ulaştırabilirsiniz.

Başka markalar yok mu? Tabi ki var. New Jersey’de Cisco marka cihazlarla da çalıştım ve üniversite kampüsü kadar büyüklükteki okullarda internet erişimi sağladık, benzer cihazlarla. Daha farklı markalar ve modeller de var tabi ki. Ancak hem fiyat hem performans orantısı kurmak gerekirse, Ubiquiti UniFi’yi tavsiye ediyoruz. Şu anda 15’den fazla Ubiquiti UniFi kullanıyorum. Villa düzenindeki şirket ofislerinizde cam kenarlarına yakın yere yerleştirdiğiniz cihazlar ile bahçeden de güvenle internete bağlanabilirsiniz. Her bir cihaza farklı isimler vererek, yönetim panelinizden daha hızlı ve kolay bir şekilde ayarlarınızı istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.

Düzenli güncellemeler yapın! Ubiquiti UniFi cihazlarınızın düzenli güncellemelerini UniFi Controller uygulamanız ile anında yapabilirsiniz. Kaç cihazınız olursa olsun, tek bir panel üzerinden hepsini güncelleyebilirsiniz.

Kişi sınırlaması? Şu bir gerçek ki, her cihazın bir kişi kotası var. Her ne kadar şirket belirli bir rakam vermese de, biz test ettik ve bazı rakamlar belirledik. Standart modeller düşünüyorsanız, maksimum ortalama 50-60 kişinin internete bağlanacağını garanti altına alın. Hatta, bizim tavsiyemiz, UniFi AP-LR modeli. 200-250 kişiye kadar daha rahat performans alacaksınız. Ayrıca, standart UniFi AP modeline göre çok daha uzun mesafelerde internet erişimi sağlayabilirsiniz (183 metre).

Nerelere uygun? Sadece şirketler için değil tabi ki, UniFi cihazlar. Marketler, kafeteryalar, oteller, restoranlar, alışveriş merkezleri ve aklınıza gelebilecek yüzlerce mekan için gayet uygun bir çözümdür. Ya fiyatları? ABD fiyatları tabi ki daha uygun. Hem Türkiye hem ABD fiyatlarını kısaca aktaralım.

TÜRKİYE UniFi AP-LR – 1 Adet – 402 TL UniFi AP-LR – 3’lü Set – 1000 TL UniFi AP – 1 Adet – 350 TL UniFi AP Pro – 3’lü Set – 3000 TL ABD UniFi AP-LR – 1 Adet – 75 USD (219 TL) UniFi AP-LR – 3’lü Set – 216 USD (632 TL) UniFi AP – 1 Adet – 58 USD (169 TL) UniFi AP – 3’lü Set – 179 USD (523 TL) UniFi AP Pro – 1 Adet – 184 USD (538 TL) UniFi AP Pro – 3’lü Set – 587 USD (1718 TL) Hem internet hizmetleri hem de ağ sistemleri hakkındaki inceleme yazılarımıza devam ediyor olacağız…

Yazar: Said Murat

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.