SpaceX Mars Görevini Nasıl Gerçekleştirecek?

SpaceX 2018 yılında bir Mars görevi planladığını açıkladı. Peki Mars'a bir araç indirmek sanıldığı kadar kolay mı? Detaylar yazımızda...

Yayınlanma:
SpaceX Mars Görevini Nasıl Gerçekleştirecek?

Geçtiğimiz haftalarda Elon Musk'ın şirketi SpaceX, Twitter üzerinden 2018'de bir Mars görevi planladıklarını paylaştı. Görevin tanımı ise Red Dragon adındaki bir uzay aracının Mars'ın yüzeyi üzerindeki çalışmalarıyla gelecek Mars görevlerine ışık tutması olarak açıklanmıştı. https://twitter.com/SpaceX/status/725351354537906176?ref_src=twsrc%5Etfw

SpaceX günümüzde tekrar kullanılabilir roketler konusunda büyük başarılar elde etmiş durumda. 8 Nisan 2016'da fırlatıldıktan sonra yeryüzüne sorunsuzca inmeyi başaran Falcon 9 roketi 3 gün önce de aynı başarıyı tekrarladı. SpaceX firmasının bu yöntemle uzay görevlerin maliyetlerini yarı yarıya düşürmek gibi bir amacı var ve amaçlarına ulaşacakları konusunda kimsenin şüphesi yok.

Peki ama Mars görevi? İşte o bambaşka bir olay... SpaceX'in Mars görevi planlaması insanları oldukça heyecalandırdı. Ancak bu görev şirket için sanılandan çok daha zor olabilir. Gelin SpaceX'in Flickr hesabından paylaştığı illüstrasyonlarla görev esnasında nelerle karşılabileceğine bakalım.

reddragon

Mars'a gönderilmesi planlanan, yukarıda gördüğünüz fotoğraftakine benzer bir insansız Dragon kapsülü 2010'dan beri sorunsuzcaUluslararası Uzay İstasyonu'na seyahat ediyor. Ancak Mars'a gidecek olması bu mesafenin 560.000 katı daha fazla mesafe kaydetmesi gerektiği anlamına geliyor. Yani bu da Dragon kapsülünü Uzay İstasyonu'na taşıyan Falcon 9 roketinden çok daha güçlü bir rokete ihtiyaç var demek.

SpaceX'in gözbebeği Falcon Heavy roketi bu ihtiyacı karşılıyor. Mesele güçlü bir roket bulmakla da bitmiyor. Falcon Heavy her ne kadar Dragon kapsülünü Mars'a kadar götürebilecek güce sahip olsa da taşıdığı aracın Mars'a iniş yapması daha büyük bir problem teşkil ediyor. Bunun sebebi ise Mars'ın Dünya'dan 1000 kat daha ince olan atmosferi.

falconheavy

Bu kadar ince bir atmosferde araç roketten ayrıldıktan sonra büyük bir hızla inişe geçecek, bu noktada basit paraşütler bu kadar hızlı bir inişi yavaşlatmaya yetmeyecektir. Ayrıca böylesine hızlı bir inişte uzay aracının ısınma gibi bir derdi de var. Neyse ki Dragon kapsülünün 1600 derecelere kadar dayanıklı ısı kalkanı bulunuyor. Yani ısınma pek problem edilmeyecektir. Ancak hala daha uzay aracının hızlı inişine bir çare bulamadık. Aracın saatte yaklaşık 1500 km hızla Mars yüzeyine çarpması bir felaket olacaktır. İşte bu noktada SpaceX aşağıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibi aracın momentumunu koruyan ve aracı yavaşlatmaya yarayan iticileri kullanmayı planlıyor.

dragonthrusters

Böylelikle araç yavaşlayacak ve son itici güçle dikey bir şekilde Mars yüzeyine inecek... Mars'a böyle bir araç indirmek hiç kolay değil. NASA 2012'deki Curiosity görevini '7 dakikalık dehşet' (yüzey aracının atmosfere girmesinden inişine kadar olan süre 7 dakika) olarak tanımlıyor. SpaceX'in bunun altından nasıl kalkacağı ise merak konusu. Bu görevle birlikte SpaceX Mars'ın yüzeyine dair ciddi bulgular elde etmeyi hedefliyor. İnsanlı bir Mars görevinin ise 2030'a kadar yolu var.

Yazar: Tahsin Özyer

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.