5 Yıl İçinde Veriyi Küçültemezsek...

5 Yıl İçinde Veriyi Küçültemezsek...

Yayınlanma:
5 Yıl İçinde Veriyi Küçültemezsek...

Ve şimdi biraz da fütürizm. Belki bir tür uyarı; karbon salınımının gelecekte bizi çok sarsıcı şekilde etkileyeceğini biliyor ama harekete geçmiyoruz, aynı şey veri için de geçerli... Tuhaf şeyler söz konusu... Günümüzde veriyi daha küçük hale getirmenin önemi yadsınamaz. Peki bu alanda ne gibi çalışmalar yapılıyor? Örneğin hala 100kb büyüklüğünde görsellerin olduğu web sitelerini tıklıyoruz.

Bu görsellerin hem kalitesinden ödün vermemesi hem de örneğin 1 kb olması sağlanamaz mı? Açıkçası bu soruları sonsuza kadar çoğaltmak mümkün. Ancak 4K gibi çok büyük depolama ve veri transferi sonucu doğuran teknolojileri ortaya çıkarırken, bu teknolojilere akıllı cihazlar üzerinden bile destek sağlanırken bazı şeyler atlanıyor gibi görünüyor.

Ekran_Resmi_2015-11-28_11_31_01

Dijital çöplük

Peki ya dijital çöplüğe ne demeli? Yılda sadece 3 kez tıklanan bir görselin, 10 yılda 2 kez tıklanan görsellerin yaşama hakkına sahip olması, veri havuzunda tutulması ne kadar önemli? Bu soruları aslında yanıtlarını zihnimde yaşayarak, görerek sordum. Özetle veri merkezlerine yatırımın yanı sıra veriye de yatırım gerekiyor. Yazar: Ferhat Verdi

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.