Liselilerin Bilmediği Oyunlar-2: Commandos

Liselilerin Bilmediği Oyunlar-2: Commandos

Yayınlanma:
Liselilerin Bilmediği Oyunlar-2: Commandos

98 yılında dayım aniden elinde bir cd ile çıka geldi. O zamanlar CD'ler jewelbox içinde kartonetler özenle hazırlanmış, CD'lerin üzeri lazer baskı resimli. Bir baktım yeşil bereli bir adam silahını doğrultmuş muzaffer gözlerle bakıyor. Hemen next next seromonisi, kurduk başladık oynamaya. Bir problem var her bölüm başında CD'yi takıp çıkarmak zorunda kalıyoruz. Dayım harıl harıl uğraşıyor. "Sör yes sörler!" havalarda uçuşuyor. "Ay kelestalar!" geliyor peşi sıra! Bir anda bana dönüp: "Şu bölümü geç diyor!"

green-beret_30615

Liselilerin Bilmediği Oyunlar

İrlandalıyım ezelden gönlüm geçmez Nazi'den! Commnados'la tanışmam böyle oldu. O zamanlar malumatımız eksik olduğundan üsten bakmalı dediğimiz oyunlardan pek farklıydı. Gizli operasyonları farklı alanlarda farklı yeteneklere sahip askerlerle icra etmek fikri üzerine inşa edilmiş bir taktik oyunu mis gibi fikirdi. Oyun GamePlay'in barındırdığı basitlikle görevlerinin zorluluğunu harika bir şekilde dengeliyordu. Karakterler ve onların askeri "emredersinizleri" harika bir atmosfer oluşturuyordu.

Jack O'Hara diğerlerinin arasından sıyrılıp oyun dünyasının en ikonik karakterlerinden biri olup çıktı. İrlandalı bu abimiz "yeşil bere" olarak bilinirdi. Oyundaki adıyla Tiny; kendini toprağa, kuma, kara gömebilir. İri heybetli yapısından ötürü tek yumrukla nazileri bayılta bilir, bayılttığı Nazileri kavun gibi oradan oraya taşıyabilir, çantasında duran ses tuzağıyla Nazileri etkisiz hale getirebilirdi. Saatler süren oyun maratonlarından sonra en bilinen yan etki İrlanda aksanıyla 'söör yes söörr' diye ortalıklarda dolaşmaktı!

581-commandos-014-petpi

Commandos kronolojisi ya da Pyro'nun yükselişi ve düşüşü

1 Temmuz 1998- Commandos: Behind Enemy Lines'ın çıkışı. Pyro Studios büyük sükse yaptı. Oyun büyük ilgi görmeye başladı. Bir efsane doğuyordu.

31 Mart 1999- Commandos: Beyond The Call of Duty piyasada. Tek başına oyun gibi dursa da sanki bir tür expansion olan oyun daha zor görevler bazı ufak tefek yenilikler barındırıyordu. Efsane yerini sağlamlaştırıyordu. Gonzo ve John ceplerini büyütmeye başladı.

28 Eylül 2001- Commandos 2: Men of Courage raflarda. Oyun ilk kez 3D motoru içinde barındırıyordu. Serinin zirvesiydi. Yeni ve muhteşem karakterler oyuna eklendi. O dönemde benzer oynanış şekline sahip oyunların çıkmasına sebep oldu (Desparados:Dead or Alive).

24 Ekim 2003- Commandos 3: Destination Berlin geldi. Oyunun fanları ayakta. FPS ile eski oynanış şekli karıştırılmaya çalışıldı. Pyro gemiye delik açtı! Su almaya başladılar.

17 Mart 2006- Commandos: Strike Force serinin son oyunu olarak raflarda yerini aldı. Kimse hakkında doğru düzgün konuşmadı bile. Tamamen firs-person olmuştu. Carlos şapkasını alıp Alcobendas yollarına düşütü mobil oyun yapmak üzre. Ve İrlandalılarla şaka olmaz içerikli bonus video:

Yazar: Ahmet Guguk

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.