Türkiye'de İlk! Samsung Tarihi

Türkiye'de İlk! Samsung Tarihi

Yayınlanma:
Türkiye'de İlk! Samsung Tarihi

Deniz ürünleri ticaretinden küresel teknoloji devine… Samsung dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri. Kore dilinde '3 yıldız' anlamına geliyor. 1938 yılında Byung-Chull Lee yani Samsung Sanghoe tarafıdan Daegu’da yani Kore’de kuruldu. Daegu’da yani Kore’de kuruldu. ilk başlarda Mançurya ve Pekin’e kurutulmuş yerel balıklar, sebze ve meyve ihracatı yapıyordu. Çıkış noktası bir hayli ilginç...

samsung-tarih

Lee, ilk işini günümüzdeki parayla 25 dolara yapıyor, bir yandan da gelişimini sürdürüyordu. Un ve şeker yapabilen aletlere de sahipti. Yaklaşık 10 yıl sonrasındaysa kendi üretim ve satış ağını kurdu. 1951 yılındaysa Samsung Moolsan olarak yani Samsung Corporation olarak ismini değiştirdi.

02

İş gelişimi: Samsung, kurulduğu tarihten bir süre sonra ayrı iş alanlarına da girmeye başladı. Samsung Yangun&Marine Sigorta şirketi de buna dahil. Daha sonra Samsung Hayat Sigortası ve Samsung Everland... 1969 yılına gelindiğindeyse Samsung-Sanyo Electronic, günümüzdeki Samsung Elektronik şirketi kurulmuş oldu. İlk ürün siyah beyaz P-3202 koduna sahip bir televizyondu ve seri üretime 1970 yılında geçildi. Bir kaç yıl sonrasında Kore’de satışlarına başlandı.

1976 yılına gelindiğinde şirket 1 milyon televizyon üretmişti. Sonraki yıllarda bu üretim rakamı katlanarak arttı. Samsung renkli televizyonun yanı sıra çamaşır makinesi, buzdolabı ve mikrodalga fırınları da üretildi. Ayrıca 1970 yılllarında televizyon ihracatı da başlamıştı.

04

İlk telefon: 1980’lerde Samsung için kilometre taşı maiyetinde çok sayıda ilk yaşandı. İlk klima üretimi, 20 milyona ulaşan renkli televizyon üretimi, ayrıca mikrodalga fırın ve VCR oynatıcıların Amerika ve Kanada gibi ülkelere ihracatı öne çıkan ilklerdir.

Şirket, 1985 yılında SC-1000 kodlu ilk telefonu üretti, ancak bu model yalnızca otomobiller için üretilmişti. Samsung P-3202 pek başarılı değildi ama artık iyiden iyiye teknoloji şirketine dönüşen Koreli telefon işinden geri durmadı. SH-100 modeli geliştirildi ve 1988 yılında satışa çıktı. Bu telefonun hoparlörü pek sevilmemişti. Aynı zamanda şirket, 80’li yıllarda ilk kişisel bilgisayarı üretmeye başladı ve dünyanın en küçük 4mm boyutunda video kasetini üretmeyi de başardı. Bu yıllarda büyüme devam ediyordu ve Samsung BP Chemicals, Samsung Semiconductor & Telekomunikasyon, Samsung Advanced Institute of Technology, Samsung Data System gibi bir çok farklı alanlarda genişleme devam etti...

samsung-ceo

Bir devir kapanıyor: 1980’lerin en önemli noktası Samsung’un kurucusu Lee’nin akciğer kanserine yakalanmasıydı ve 1987 yılında hayata gözlerini yumdu. Kore’de bu durumlarda aileden birisi, ölen kişinin yerini alıyordu. Koreliler buna ‘cheabol’ ismini veriyor, yani Türkçe basit açıklamasıyla “aile şirketi.” Lee’nin ölümünden bir kaç hafta sonra oğlu Kun-hee, Samsung Grubu’nun başkanı oldu. Lee, başkanlık koltuğu için çocuklarının hiçbirini yeterli görmemişti.

samsung-galaxy

Frankfurt Deklerasyonu: Şirket uzun bir maratonda koşuyordu ve hala güçlüydü. 1990’lı yıllarda 64GB kapasiteye sahip ilk DRAM üretildi. Ayrıca ilk DVD-R disk kayıtçısı da tanıtıldı. Ancak bu dönemde Samsung’un ürettiği bir çok ürün marka imajıyla uyuşmuyordu. 1993 yılında Samsung Başkanı Kun-he dünya turuna çıkarak Samsung’un uluslararası yerini görmek istemişti.

Ancak özellikle TV tarafında Japon rakipleri Sony ve Panasonic’in çok gerisindeydiler. Bunu fark etmişti. 200 civarında üst düzey Samsung yöneticisini, Falkenstein Grand Kempinski Oteli’ne çağırarak üst düzey bir toplantı gerçekleştirdi. Yaklaşık 3 gün süren bu toplantıda Kun-hee kendi vizyonunu açıklayarak şirketin geleceği için atılması gereken adımları gerçeğe dönüştürmekten bahsetti. Konuşmasının en kilit sözüyse “Hayatınızdaki her şeyi değiştirin, eşiniz ve çocuğunuz hariç” oldu. Bu cümle Frankfurt deklarasyonu için unutulmazlardan biri oldu, bir dönüm noktasına işaret ediyordu...

Çok kısa süre sonrasında Samsung bir ilki daha gerçekleştirerek ilk 256 MB DRAM ve yine dünyada ilk olan 33 inç boyutunda çift ekranlı TV'yi üretti. Bundan sonra Koreli şirket, oyunun kurallarını adım adım değiştirmeye başladı. Fakat tekrardan Samsung’un kalite algısıyla ilgili bir çok sorun ortaya çıktı. 1995 yılında Kun-hee şirketin ilk kablosuz telefonunu yeni yılla birlikte ailesine, yakın arkadaşlarına ve iş ortaklarına hediye olarak göndermeye başladı. Ancak telefon Samsung’un istediği gibi ya da iddia ettiği gibi çalışmıyordu.

Başkan 150 bin adet teknoloji ürününü yakıyor! Kun-hee, Gumi şehrindeki en büyük üretim tesisini ziyaret etti. Şirketin başındaki isim, ürünlerin kalitesi ve ar-ge konusundaki eksikleri hakkında sinirliydi ve ilginç bir şekilde çalışanların kafa bandı takmalarını istedi. Ayrıca 150 bin civarında telefon, faks makinesi ve televizyonu çalışanların önünde ateşe verdi. Bu ürünlerin piyasa değeri yaklaşık 50 milyon dolar ediyordu. Kun-hee tüm bunları bir gün içerisinde küle çevirdi. Şirket 1996 yılında dünyanın en hızlı işlemcisi olan Alpha chip’i üreterek yine adından söz ettirdi. Kimi zaman teknolojisi ile kimi zaman ise ürünlerin imha edilmesi gibi sansasyonel haberler sonrasında kendinden söz ettiriyordu teknoloji devi Samsung.

12

Samsung telefona odaklanıyor: Samsung, 1997 yılında Asya’da yaşanan ve tüm Kore şirketlerini etkileyen finansal krizden kurtulmayı başaran ve aynı zamanda büyüyen şirketlerden biri oldu. Ayrıca, TFT-LCD ekran pazarını da domine etmeye başladı. Aynı zamanda bu yıllarda mobil konusu da ciddiye alınmaya başlandı. Yine bir ilk yaşandı ve internete uyumlu ilk telefon SCH-3500, 1999 yılında tanıtıldı. 2000 yılıyla birlikte PDA üretimine başlandı.

Ek olarak yine aynı yıllarda ultra-ince ve 16 sesli telefon üretildi. Biz bunu ilk duyduğumuzda 'polifonik' diyorduk. Yine 2000’li yıllarda 40 inç boyutundaki ilk TFT LCD ekran ve dünyanın en ince televizyonu olan PDP-TV üretildi yine 46 ve 54 inç boyutlarında dünyanın en büyük ekrana sahip televizyonları da üretildi. Yılın telefonu BlackJack Samsung 2005 yılında dünyanın ilk ses tanıma özellikli telefonu P207’yi üretti. Bunu 7 megapiksel kamera ve 10 megapiksel kameraya sahip ilk telefonlar takip etti. 2007 yılında Amerika’da CITA tarafından 'yılın telefonu' seçilen BlackJack, uluslararası arenada önemli bir başarıydı. 2008 yılında Amerika pazarında liderlik kolduğuna oturan Samsung, tesadüfen de olsa Windows Mobile 6.1 tabanlı bir Omnia telefonu tanıttı.

Bunların dışında yine bir çok ilk Samsung tarafından geliştirildi. Dünyanın ilk 40 inç OLED TV’si, en büyük esnek LCD paneli, ilk Blu-Ray disk oynatıcısı, iki yüzeyli ilk LCD ekra, en ince Blu-Ray oynatıcısı ve dünyanın en ince televizyonu (6.5mm) yine Samsung tarafından üretildi.

15

Android'li ilk Samsung, milat: Samsung, ilk Android telefonu Galaxy i7500’ü 2009 yılında satışa sundu. Bu telefon Qualcomm MSM7200a CPU’ya sahipti; 528mHz saat hızındaki ARM11 CPU, Adreno 130 GPU ile birlikte geldi. Telefon 3.2 inç boyutunda ekrana ve 5 megapiksellik kameraya sahipti. Bu telefonu Galaxy S takip etti. Galaxy S, 4 inç boyutunda Super AMOLED ekrana sahipti ve 5 megapiksellik bir kamerayla geliyordu. Bu telefon Samsung’un Amerikan akıllı telefon pazarına giriş yaptığı ilk modeldi. Sansasyonel bir adımdı...

2012'nin en iyi telefonu Galaxy S2 Samsung Galaxy S2 daha geniş ekran ve daha güçlü bir model olarak piyasaya girdi. Markanın telefon pazarındaki en iddialı modeli olan Galaxy S2 Global Mobile ödüllerinde '2012 yılının en iyi telefonu' seçildi.

17

Galaxy trendi daha oval tasarıma sahip Galaxy S3 modeli ile başarısını bir üst seviyeye taşıdı. Telefon ilk çeyrekte küresel pazarlarda 10 milyon üniteden fazla sattı. Galaxy S3 aynı zamanda “iPhone Killer” lakabıyla da anılmaya başlandı. Galaxy S3, 2012 yılının son çeyreğinde iPhone 4S’in satış rakamlarını geçerek döneminin en çok satan telefonu oldu.

Tüm zamanların en hızlı satılan Android telefonu Galaxy S4 2013 yılında tanıtılan Galaxy S4 yeni 5 inç ekranı ve 1080p Super AMOLED ekranıyla dikkatleri tekrardan üzerine çekti. Galaxy S4 şirketin ‘en kısa süre içinde en fazla satan’ modeli oldu. Aynı zamanda tüm zamanların en hızlı satılan Android telefonuydu. Yukarıdaki başarıların aksine Galaxy S5 bekleneni veremedi ve tahminlerin %40 altında satış rakamlarına ulaşabildi. Galaxy S5’in başarısız olmasında etkisi olduğu düşünülen 3 üst düzey yönetici ile şirketin yollarını ayırması dikkate değer bir noktadır.

Son olarak Galaxy S6 ve S6 Edge modeli ile bayrağı tekrardan devralan Samsung, başarılı satış rakamları yakaladı. Aynı zamanda 2010 yılında Google tarafından geliştirilip satışa sunulan Nexus S modeli ve Galaxy Note serisi de Samsung tarafından üretilen popüler telefonlardan. Telefonların dışında Samsung akıllı saatler ve tabletleriyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Sonuç olarak Samsung teknolojiyle alakası olmayan küçük bir şirketten günümüze neredeyse tüm ürünleriyle hayatımıza giren bir teknoloji devi olmayı başardı.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.