İnternetten Alışverişin Püf Noktaları

İnternet çağında yediğimiz yemekten, giydiğimiz kıyafete kadar online olarak sipariş vermek mümkün. Alışverişlerde dikkat etmeniz gereken noktalar yazımızda

Yayınlanma:
İnternetten Alışverişin Püf Noktaları

Teknolojinin gelişimiyle beraber günlük yaşamımızdaki sorunlar, çok daha kolaylaştı ve artık tek tık uzaktan sorunlara çözüm üretilebilir hale gelindi. Bu sorunlardan biri de alışverişte geçen zaman ve kısıtlı mağazalar. Kışın soğuk günlerinde evinizin sıcaklığından çıkıp soğuk caddelerde alışveriş yapmak, büyük şehirlerin yoğun trafiğiyle başa çıkıp alışveriş yapmak oldukça zahmetli ve maliyeti arttırmaktaydı.

Günümüzde bu sorunun alternatif çözümlerinden en popüler olanı da online alışveriş siteleridir. E-ticaret siteleri hem size bir mağazada bulacağınız ürünlerden çok daha fazlasını sunuyor hem de tek tıkla tüm mağazaların fiyatlarını karşınıza çıkararak istediğiniz ürünü en uygun fiyata almanızı sağlıyor. İnternetten alışveriş çok günümüzün sıkça tercih edilen bir sistem olsa da sitelerdeki güvenlik açığı ve bir takım dolandırıcılık şebekeleri gibi handikaplar da söz konusu.

İnternet alışverişlerinde karşılaşabileceğimiz olası tehlikeler

Cep telefonu kutusundan salatalık çıkan adamın milyonlarca tıklanan videosundan yola çıkarsak, çevrimiçi alışverişte bazı noktalara dikkat etmemiz gerektiğini, aksi halde bir takım sorunlarla karşılaşabileceğimizi unutmamak gerekiyor. Karşılaşılabilecek sorunları maddeler halinde sıralayacak olursak;

- Farklı beden, renk, desen ürünün gelmesi.

- Sipariş edilen ürünün haricinde farklı bir ürün gelmesi.

- Boş paket gelmesi

- Kart bilgilerinin ele geçirilip bilginiz dışında harcama yapılması

- Ürün garantisinin sağlanmaması

- İade işleminin gerçekleşememesi

- Ürün servis durumunda kargo ücretinin size ödetilmesi

- Paranın karşılığında ürünün alınamaması Güvenli alışverişin püf noktaları

Yukarıdaki maddeler halinde belirttiğimiz durumlara düşmemeniz için birkaç püf noktasını belirtmekte fayda var. Kesinlikle size güven vermeyen bir siteden alışveriş yapmayınız. Eğer ödeme işlemini kredi kartıyla yapıyorsanız sitenin SSL sertifikasının olmasına dikkat edin. SSL network üzerindeki bilgi transferi sırasında güvenlik ve gizliliğin sağlanması amacıyla Netscape tarafından geliştirilmiş bir güvenlik protokolüdür.

Güvenlik konusunda şüphe duyduğunuz sitelerden alışveriş yaparken havale yapmamaya özen gösteriniz. Sipariş, ödeme, ürünün gelişi, ürünün içeriği gibi alış aşamasından kutu açılım aşamasına kadarki tüm aşamaları belgelendirmeniz, ileride doğabilecek yasal sorunları ortadan kaldırmanızı sağlar. Ürünlerin faturası kargo paketinin dışında yer alır. Paket dışında fatura yer almayan ürünleri teslim almamakta fayda var.

Siteden alışveriş yapılmadan önce, şikayet siteleri aracılığıyla kullanıcı veya site hakkındaki şikayetleri okumakta fayda var. Fakat bir kişinin yaşamış olduğu şikayeti sizin de yaşayacak olma ihtimaliniz çok düşüktür. Bu sebepten dolayı aynı problemden dolayı bir çok inanın şikayetçi olduğu noktaları dikkate alın.

Eğer herkesin ilan verebileceği bir siteden alışveriş yapıyorsanız, satıcının kaç adet satış yaptığına, müşterilerin verdiği puan durumuna ve yapılan yorumlara bakmanızda fayda var. Dikkat etmeniz gereken diğer bir noktaysa ürünün ilanında yayınlanan görsellerin tümünün aynı modele ait olduğuna emin olmak ve ilanın farklı yerlerinde yazan özelliklerin birbiriyle çelişmediğine bakmak.

Belirtmeden geçmeyelim

Satıcıyla yapacağınız tüm konuşmaları yazıl olarak yapmanızda, sorduklarınızı ve gelen cevapları kaydetmenizde fayda var. Ve eğer telefonla konuşuluyorsa da, görüşmenin kayıt altında olduğunu karşı tarafa belirtip görüşmelerinizi kaydetmenizi öneririz. Bu nokta olası bir yasal işlemde haklılığınızı kanıtlamanızı sağlayabilir.

Yazar: Hakan Yılmaz

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.