iOS 8 Hakkında Her Şey

Apple’ın en yeni mobil işletim sistemi iOS 8 hakkındaki tüm detayları bir araya getirdik

Yayınlanma:
iOS 8 Hakkında Her Şey

iOS 8, 18 Eylül 2014 tarihinde indirilebilir durumda. Türkiye’de büyük bir ilgiyle karşılanan sürüm, milyonlarca iPhone ve yüz binlerce iPad cihazının yanı sıra iPod touch cihazlarının yeni yüzü oldu. 1.2 GB’lık dosya boyutuyla gelen sürüm, Apple’ın tarihteki en büyük mobil işletim sistemi. Böylece iOS 8 sizin için önce hoş bir sürpriz olacak, çok kısa bir süre sonra vazgeçemeyeceğiniz bir şeye dönüşecek. Ayrıntılar. Yenilikler. Deneyimin ta kendisi. Çektiğiniz tüm fotoğrafları tüm aygıtlarınızda görebilmeniz, üzerlerinde düzenlemeler yapabilmeniz ve organize edebilmeniz. Metin mesajlarına sesinizi de ekleyebilmeniz. Sağlık ve fitness uygulamalarınızın şimdi birbirleriyle, spor eğitmeninizle, hatta doktorunuzla haberleşebilmesi. iOS 8 hakkında her şey - 2

Geliştiriciler için de güzel haberler var; daha fazla araca daha derinlemesine erişim sağlanıyor. Böylece iOS 8'in en önemli özellikleri geliyor. Yeni klavye seçeneklerine ve içeriklerinizi paylaşmak için daha da fazla seçeneğe sahip olunacak. iCloud ve Touch ID'yi de daha önce hiç kullanmadığınız şekillerde kullanabileceksiniz. Kısacası, muhteşem bir sonbahar olacak. Şimdi, iOS 8'in her zamankinden daha fazla şey yapmanızı sağlayacak özelliklerinden bazılarına göz atalım.

Fotoğraf ve videolar: İnsanlar her zamankinden daha fazla fotoğraf ve video çekiyor. Fotoğraf arşivleri büyüdükçe, tümünü güvenli bir yerde saklama ve istedikleri zaman istedikleri yerden tümüne erişme istekleri de artıyor. Yeni Fotoğraflar uygulaması ve yeni iCloud Fotoğraf Arşivi, tam da burada devreye giriyor. Çektiğiniz tüm fotoğraf ve videolar bundan böyle iCloud'da saklanacak ve arşivinize istediğiniz zaman herhangi bir aygıttan erişebileceksiniz. Böylece nerede olursanız olun, bir hafta veya bir yıl önce çektiğiniz fotoğrafı görebileceksiniz.

iPhone, iPad ve iPod touch'ınızdan veya web üzerinden istediğiniz zaman tümüne erişebilecek ve tümünü indirebileceksiniz. Üstelik 5 GB iCloud depolama alanı ücretsiz. iOS 8'deki Fotoğraflar'ı kullanarak fotoğraflarınızı kırpın, düzeltin, güzelleştirin veya filtreler ekleyin. Yaptığınız değişiklikler anında iCloud'a yüklenir ve diğer aygıtlarınızda da görünür hale gelir. Bu düzenlemeler resimlerinize zarar vermez; fikrinizi değiştirirseniz her zaman ilk haline geri dönebilirsiniz. iOS 8 her kareyi bulmanızı kolaylaştırır.

Geçen haftaki Karadeniz gezisinde veya geçen Haziran'daki mangal partisinde çektiğiniz bir fotoğrafı mı arıyorsunuz? Hepsi düzenlemeniz, paylaşmanız veya sadece biraz iç geçirmeniz için elinizin altında. Doğrudan binlerce fotoğraf arasında arama yapabilirsiniz. Aramanızı fotoğrafın çekildiği zamana, yere veya albüm adına göre filtreleyebilirsiniz. Fotoğraflar üzerinde dijital banyo yapma deneyimi de oldukça geliştirilmiş.

Üçüncü parti uygulamalarla gerçekleştirilen yeniden kadrajlama, ışık ayarı, renk ayarı, parlaklık, gölge, kontrast gibi birçok ayar da artık yerleşik olarak sunulan düzenleme araçları sayesinde yapılabiliyor. Beceri düzeyiniz ne olursa olsun, Fotoğraflar uygulamasında başyapıtlar oluşturabilirsiniz. Üstelik, fotoğraflarınızı düzenlemek için Mac'inize geri dönmeyi beklemek zorunda da değilsiniz. Fotoğraflar uygulaması sizin için mükemmel düzenlemeler yapabilir. İsterseniz kontrolü tamamen elinize alabilir ve istediğiniz fotoğrafı her açıdan kendiniz ayarlayabilirsiniz. iOS 8'de fotoğraf çekmeden önce odaklama ayarının yanına bir de pozlama değeri eklenmiş durumda. Fotoğraflar; pozlamayı, parlaklığı, kontrastı ve çok daha fazlasını sahne arkasında otomatik olarak ayarlayarak herkesin, hatta en acemilerin bile mükemmel sonuçlar elde etmesini sağlar. Tam olarak doğru ışığı bulmak için akıllı kaydırıcıyı kullanın.

Gökyüzünün maviliğini ayarlamak veya renkleri belirginleştirmek için kaydırın. Fotoğraf çekerken kompozisyonunuz mükemmel değilse endişelenmeyin. Çekimi yaptıktan sonra bile, Fotoğraflar uygulaması ufuk çizgisini otomatik olarak düzeltebilir ve ideal kırpmayı sağlayabilir. Bir fotoğraftaki ışık koşullarını tek bir kontrolle değiştirebilirsiniz. Üstelik filtreler ve daha fazlası da iOS 8’de sizlerle olacak. Güneşin batışını, hareketli bir sokağı veya bir çiçeğin açışını Kamera'nın yeni Hızlandırılmış video modunda kaydedin. iOS 8, dinamik olarak belirlenen aralıklarla enstantaneler çekerek tüm işi sizin yerinize yapar. Siz de belirli bir süre boyunca çekilmiş fotoğrafların hızlandırılmış sekansından oluşan bir video elde etmiş olursunuz. Tek yapmanız gereken, aygıtınızı istediğiniz şeyi çekecek şekilde yerleştirmek.

Mesajlar: En çok kullandığınız uygulamayla olağanüstü yeni şeyler yapmaya hazırlanın. iOS 8'deki Mesajlar, mesajlaşma ile ilgili düşünme biçiminizi değiştirecek kadar eğlenceli, yararlı ve hatta şaşırtıcı özelliklerle geliyor. iOS 8'deki Mesajlar herhangi bir sesi; kendi sesinizi, bir şarkıyı veya bir kahkahayı kaydetmenizi ve yazışmanıza eklemenizi kolaylaştırır. Mesajınızı kaydetmek için yeni mikrofon düğmesine basın ve basılı tutun, sonra da kaydırma hareketiyle gönderin. Bu kadar basit. Mesajınızı kaydetmek için başparmağınızla dokunun ve basılı tutun, sonra da kaydırma hareketiyle gönderin. Dinlemek için kulağınıza götürün.

Bir mesajı dinlemek için iPhone'unuzu kulağınıza götürün ve sanki telefondaymışsınız gibi dinleyin. Veya sadece Oynat düğmesine dokunun. Hızla ve kolayca video gönderin. iOS 8’de hepsi gerçek! Bir grup sohbeti başlatın. “Bizim Takım” veya “Maceracılar” gibi istediğiniz bir isim verin. İstediğiniz kişileri kolayca ekleyin, istemediklerinizi çıkarın ve sohbetten istediğiniz zaman ayrılın. Veya Rahatsız Etme'yi seçin ve mesajlarınızı zamanınız olduğunda okuyun. Yazışmalarınıza isim de verebilirsiniz. Ayrıntılar bölümünden yazışmaya yeni kişiler ekleyebilir, yazışmadan istediğiniz kişileri çıkarabilir veya kendiniz ayrılabilirsiniz. “Neredesin?” Konumunuzu gösteren bir haritayla, bu soruyu her zamankinden daha açık bir şekilde yanıtlayabilirsiniz.

Bulunduğunuz yeri, seçtiğiniz insanlarla bir saat boyunca, gün sonuna kadar veya süre sınırı olmadan paylaşabilirsiniz. Bir mesaj grubunda, konumlarını paylaşmayı seçen kişilerin yerini harita üzerinde görebilirsiniz.

Tasarım: Ayrıntılar deneyimi oluşturur. Aynı ayrıntılar onu daha parlak hale getirir. iOS 7 bir işletim sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda çıtayı yükseltti. iOS 8 ise bu deneyimi çok sayıda önemli gelişmelerle bir adım daha ileri taşıyor. Her gün kullandığınız özelliklerin yepyeni yeteneklerini keşfedeceksiniz. Kısa mesajlar, e-postalar, takvim davetleri, anımsatıcılar ve hatta Facebook gibi uygulamalardan gelen bildirimleri, çalıştığınız uygulamadan ayrılmadan, anında cevaplayabilirsiniz.

Önemli mesajları, o an yapmakta olduğunuz işi bırakmadan cevaplamak şimdi çok daha hızlı ve kolay. Sizin için önemli kişilere ulaşmanın kısa yolu. Multitasking arayüzünü görmek için herhangi bir ekranda Ana Ekran düğmesine iki kez basın. Üst tarafta bir yenilik fark edeceksiniz; son konuştuğunuz kişilerin yüzleri. Sağa kaydırdığınızda ise favori kişilerinizi göreceksiniz. Arama yapmak, mesaj göndermek veya bir FaceTime araması başlatmak için birinin üzerine dokunmanız yeterli. iOS 8 hakkında her şey - 3 E-posta’lar: Gelen kutunuzdaki bir e-postayı Okunmuş olarak işaretlemek veya daha sonra takip etmek üzere bayrak eklemek için yana kaydırın. İletinizi yazarken ihtiyaç duyduğunuz bilgileri bulmak için, taslak halindeki iletiniz ve gelen kutunuzdaki bir ileti arasında kolayca geçiş yapabilirsiniz. Üstelik, Mail uygulaması e-postanın içinde bir rezervasyon, uçuş onayı veya telefon numarası algıladığında, size bir bildirimle haber verir. Takviminize bir etkinlik veya kişilerinize bir telefon numarası eklemek için sadece dokunmanız yeterli. Uçuş veya akşam yemeği rezervasyonlarınızı Takvim'e, telefon numaralarınızı Kişiler'e hızla eklemek için ekranın üst tarafındaki bildirime dokunun. Okunmamış olarak işaretlemek için sağa kaydırın.

Bir e-postayı okuduktan sonra yeniden okumanız gerektiğini hatırlamak istiyorsanız, sadece sağa kaydırın ve Okunmamış olarak işaretleyin. Daha fazla seçenek için sola kaydırın. Sola kaydırdığınızda istediğiniz iletiyi işaretleyebilir, istediğiniz klasöre taşıyabilir veya Çöp Sepeti'ne gönderebilirsiniz. Silmek için parmağınızı sola doğru sonuna kadar kaydırın.

Safari: iPhone Safari'de alışık olduğunuz ve sevdiğiniz Sekme görünümü şimdi iPad'inizde. Aynı sitedeki sekmeleri birlikte gruplandırarak, açık olan tüm web sayfalarınızı bir arada görebilirsiniz. Ayrıca yer imlerinizi, Okuma Listenizi ve Paylaşılan Bağlantılarınızı gösteren bir kenar çubuğu da Safari'nin yenilikleri arasında. Böylece tüm aygıtlarınızda aynı harika deneyimi yaşayabileceksiniz. Tüm siteleri tek bir yerde görün.

Klavye: iOS 8, ilk iPhone'dan sonra bir kez daha klavyeye büyük bir değişim getiriyor. Şimdi bir sonraki sözcüğünüz için dokunduğunuzda, klavyenizin size bir önerisi var. Ve şimdiye dek ilk kez, üçüncü taraf klavyeleri de kullanılabilecek. Bildiğiniz yazı yazma stili bir süre sonra tarihe karışabilir. iOS 8 ne söyleyebileceğinizi tahmin eder. Kime söyleyeceğiniz fark etmeksizin. Şimdi upuzun cümleleri sadece birkaç dokunuşla yazabilirsiniz. Çünkü siz yazarken, daha önceki yazışmalarınıza ve yazma stilinize bağlı olarak, bir sonraki kelimeniz için sözcük veya sözcük grubu önerileri göreceksiniz.

iOS 8, Mesajlar'da kullanılan günlük konuşma dilini ve Mail'de kullanılan resmi dili ayırt edebilir. Dilini, konuştuğunuz kişiye göre de ayarlayabilir çünkü eşinizle yazışırken kullandığınız sözcükler, patronunuzla yazışırken kullandıklarınızdan daha farklıdır. Yazışma verileriniz yalnızca aygıtınızda saklanır, yani her zaman size özel kalır. iOS 8 mesaj yazma stilinizi bilir. Mesajlar'ı ya da e-posta’nızı kullanırken, tarzınıza uygunsa daha günlük ve kısa sözcükler önerebilir.

E-posta yazma stilinizi bilir: iOS 8, dünya dilleri için metin tahmin motorunu geliştirdi. Yani şimdi iOS 8, yazacağınız bir sonraki sözcük için size, en doğru sözcük ve sözcük gruplarını önerebilecek. Ve siz klavyenizi kullandıkça, klavyeniz de zamanla iletişim biçiminizi anlayacak, en sevdiğiniz ifadeleri öğrenecek ve yazacağınız bir sonraki sözcük için size mantıklı önerilerde bulunacak. Desteklenen diller arasında A.B.D., Birleşik Krallık, Kanada ve Avustralya için optimize edilmiş İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Brezilya için optimize edilmiş Portekizce, İspanyolca ve Tayca bulunuyor. Ayrıca Basitleştirilmiş Çince, Geleneksel Çince ve Japonca Kanji metinleri için de bu özellik geliştirilmeye devam ediyor. Elbette Türkiye’nin de en kısa süre zarfında bu diler arasına girmesi bekleniyor.

Ailesel paylaşım: Paylaşmak aile olmanın doğasında var. Aile İçi Paylaşım, ailenizin dijital yaşamının da uyum içinde olmasını sağlayacak yeni bir özellik. Şimdi ailenizin altı üyesi, hesaplarını paylaşmak zorunda kalmadan iTunes ve App Store’dan satın aldıklarını paylaşabilir. İsterseniz, ailenizin alışverişlerini aynı kredi kartıyla ödeyebilir ve çocukların harcamalarını ebeveynlerden birinin aygıtından onaylayabilirsiniz. Fotoğraflarınızı, aile takviminizi ve çok daha fazlasını kolayca paylaşarak hep iletişim halinde kalabilirsiniz.

iCloud Drive: Şimdi istediğiniz aygıtta istediğiniz belgeyle çalışma özgürlüğüne sahipsiniz. Çünkü iCloud Drive ile tüm sunumlarınızı, hesap tablolarınızı, PDF'lerinizi, resimlerinizi ve diğer her türlü belgeyi iCloud'da güvenli bir şekilde saklayabilir, aynı belgelere iPhone, iPad, iPod touch, Mac veya PC'nizden erişebilirsiniz.

Dosyaları iCloud’da saklamak çok kolay: iCloud Drive demek, tüm belgelerinize en güncel haliyle tüm aygıtlarınızdan erişebilmeniz demek. Örneğin, evdeki Mac'inizde bir sunuma başlayabilir, daha sonra sınıfta iPad'inizden son düzenlemeleri yaparak kolayca sunuma geçebilirsiniz. Bu süreçte yaptığınız her değişiklik otomatik olarak tüm aygıtlarınızda güncellenir. Uygulamalarınız artık dosya paylaşabiliyor. Yani aynı dosyaya birden fazla uygulamadan erişebilir ve üzerinde çalışabilirsiniz. Örneğin, bir çizim uygulamasında bir şeyler çizebilir ve ardından bir boyama uygulamasında onu renklendirebilirsiniz. Veya bir uygulamada oluşturduğunuz grafiği, başka bir sunum uygulamasındaki slayt gösterisine yerleştirebilirsiniz. Kısacası bundan böyle kopya oluşturmak veya bir uygulamadan diğerine belge aktarmak yok. Bu, uygulamalar arasında yepyeni bir işbirliği demek.

Sağlık: Kalp atış hızı, yakılan kalori miktarı, kan şekeri, kolesterol. Sağlık ve fitness uygulamalarınız, bu verileri toplamanın en iyi yolu. Yeni Sağlık uygulaması tüm verileri tek bir yerde toplar. Yine tek bir dokunuşla tüm verilere erişip sağlığınızın genel durumunu net ve en güncel şekilde görmenizi sağlar. Ayrıca kendinize üzerinde önemli sağlık bilgilerinizin yer aldığı (örneğin, kan grubunuz veya alerjileriniz) ve doğrudan Kilit ekranından erişebileceğiniz bir acil durum kartı da oluşturabilirsiniz. Üstelik geliştiriciler için de devrim yaratacak gelişmeler yolda.

Erişilebilirlik: Apple ürünleri her zaman birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışmak üzere tasarlandılar. Ama bu sefer sizi gerçekten şaşırtabilirler. Şimdi iOS 8 ve OS X Yosemite ile her zamankinden daha muhteşem şeyler yapabileceksiniz. Şimdi iPhone'unuzda e-posta yazmaya başlayabilir, Mac'inizde tamamlayabilirsiniz. Veya isterseniz Mac'inizde ziyaret ettiğiniz sayfayı, iPad'inizde incelemeye devam edebilirsiniz. Aygıtlarınızı ortak bir iCloud hesabına bağladığınızda tüm bunlar otomatik olarak gerçekleşir. Handoff adlı özellikle gelen bu yapıları; Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Harita, Mesajlar, Anımsatıcılar, Takvim ve Kişiler gibi en sevdiğiniz uygulamalarla kullanabilirsiniz. Üstelik, geliştiriciler Handoff'u kendi uygulamalarına da ekleyebilirler.

iPad’le görüşün: Bazen iPhone'unuz çaldığında yanında olamayabilirsiniz. Belki başka bir odada şarjda olabilir. Veya sırt çantanızın en dibinde. Ama Mac'iniz veya iPad'iniz yanı başınızdadır. Şimdi iOS 8 kurulu iPhone'unuz ile aynı WiFi ağında olduğunuz sürece, telefon görüşmelerinizi tüm aygıtlarınızdan yapabilirsiniz. Gelen aramalarda arayanın adı, numarası ve profil resmi görünür. Gelen aramayı bildirime tıklayarak veya bildirimi kaydırarak cevaplayabilir, yok sayabilir veya hızlı bir mesajla yanıtlayabilirsiniz. iPad veya Mac'inizden arama yapmak da çok kolaydır. Tek yapmanız gereken Kişiler, Takvim veya Safari'de bir telefon numarasına dokunmak veya tıklamak. Hepsi mevcut iPhone numaranızla çalışır; yani hiçbir şey kurmanız gerekmez.

İnteraktif Bildirimler

iOS 8 arayüzüne dair birkaç önemli yenilikten birisi de interaktif bildirimler. SMS, E-posta, Facebook bildirimleri gibi birçok ileti artık uygulamaların içinden cevaplanabiliyor. Ekranın üst köşesinde beliren bildirim kısmı herhangi bir uygulamanın içindeyken gelen bildirimi cevaplama olanağı sağlıyor.

Spotlight: Spotlight aradığınızı bulmak için aygıtınızın da ötesine geçiyor. Size yanıtları bildirmeden önce, bağlam ve konum gibi şeyleri akıllı bir şekilde dikkate alıyor. Böylece sonuçlar çok daha parlak oluyor. Acıktınız mı? Sadece bir restoran adı girin ve Spotlight size en yakın şubesini, telefon numarasını ve açık olduğu saatleri göstersin. Tam olarak nerede olduğunu görmek için Harita'ya tıklayın. Spotlight mükemmel bir kişisel alışveriş danışmanıdır. Aradığınız müzikleri, filmleri, TV programlarını ve podcast'leri bulmanıza yardımcı olur. Hakkında bir şeyler okuduğunuz bir uygulamayı veya herkesin oynadığı bir oyunu mu arıyorsunuz? Sadece ismini yazın ve Spotlight, App Store'da hızla bulsun.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.